• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  June 2016
  S M T W T F S
  « Oct   Jul »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Advertisements

Didikan

Salam Ukhuwah…

Apa khabar Ramadhan…

Apa khabar Ramadhan anak-anak kita?

Anak-anak perlu dididik untuk memuliakan ibadah puasa sedari kecil agar dewasa kelak akan memudahkan lagi kefahaman mereka tentang ibadah ini secara mendalam.

Asuhan rohani perlu diterapkan berteraskan Islam sejak anak-anak mukallaf agar mereka membesar sebagai insan yang soleh.

Anak-anak kecil perlu dilatih berpuasa setakat mana kemampuan mereka. Latih mereka untuk menahan nafsu makan dan minum di siang hari, kemudian barulah seiring dengan asuhan rohani dengan memperdengarkan kelebihan-kelebihan berpuasa disisi Allah. Saya sendiri melatih anak-anak berpuasa penuh usai usia mereka tujuh tahun. Sebelum usia tersebut saya memberikan mereka kebebasan samada mahu berpuasa mahupun tidak. Apabila berusia tujuh tahun saya cuba didik mereka untuk berpuasa penuh, dapat seharipun ok lah, kalau dapat seminggu syukur sangat, kalau dapat lebih dari itu, memang anak itu sangat berkeinginan.

Saya juga cuba mengajar anak-anak perihal ibadah sampingan sepanjang Ramadhan ini. Paling sukar bangun qiam! Huhu…Mungkin saya yang perlu menjadi lebih baik supaya mampu menjadi idola kepada anak-anak. Paling seronok anak-anak suka bersedekah. Pastinya saya mengharamkan segala jenis bunga api dan mercun! Kata saya, daripada membakar duit lebih baik kita bersedekah, pahala pun dapat dan insyaAllah rezeki lagi dimurahkan Allah.

Apa yang penting adalah disiplin. Jika mahu anak-anak menjadi lebih baik dari kita, maka terapkan disiplin dalam kehidupan mereka. Harus diingat, kita juga harus berubah kepada yang lebih baik dari hari ini. Biar satu keluarga berubah kearah yang lebih baik, kita akan rasa keharmoniannya.

Sehingga bertemu lagi…

8.53am

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: