• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  June 2016
  S M T W T F S
  « Oct   Jul »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Advertisements

Disiplin

Salam Ukhuwah…

Apa khabar Ramadhan…

Hari ini mahu bicara perihal Ramadhan dan keluarga juga. Saya sangat suka menulis perihal kekeluargaan, terutamanya sentuhan kepada anak-anak.

Sepanjang Ramadhan ini jadual harian anak-anak saya juga berubah, waktu mengaji al-Quran diawalkan kepada selepas asar kerana selepas maghrib adalah waktu makan. Waktu mandi petang yang kebiasaannya 6.30 petangpun diubah kepada 4 petang, untuk mengelakkan makruh. Waktu menonton tv dikurangkan, perlu tidur seketika selepas zohor untuk bekalan tarawikh malam nanti dan waktu tidur malam diawalkan untuk memudahkan bangun sahur.

Semua ini adalah suatu bentuk disiplin yang perlu dilatih. Perlu diberitahu kenapa mereka mesti lakukan ini semua demi mendapatkan puasa yang lebih baik. Jikalah mereka dapat berdisplin sepanjang Ramadhan ini, maka besarlah juga harapan saya untuk mereka semua menjadi insan soleh pada sepanjang kehidupan mereka, insyaAllah.

Kebiasaannya saya memberi upah duit kepada anak-anak darjah 1 – darjah 3 apabila mereka berpuasa. Darjah 4 tiada lagi ganjaran kerana mereka sudah diwajibkan berpuasa penuh. Kalau adapun, mereka boleh memilih juadah berbuka pilihan sendiri di bazar Ramadhan sahaja. Bukan setiap haripun, jika berkebetulan lalu dimana-mana bazar Ramadhan dan orang tidaklah memenuh, kebiasaannya saya mengambil peluang mencari-cari juadah yang kecur di hati.

15 minit sebelum berbuka saya pun potpet menyuruh anak-anak berwudhu’ dan berkumpul di meja makan, memberitahu mereka perihal mustajabnya tempoh waktu sewaktu hampir berbuka puasa. Maka berdoalah mereka seadanya apa yang dimahukan, tak ketinggalan mahu mendapat nombor 1 di dalam kelas, kerana hadiahnya yang begitu menggiurkan, sebuah basikal baru!

Untuk saya juga, terlalu banyak tempoh mustajab doa yang telah diabaikan sepanjang kehidupan ini. Jom sahabat, kita berubah! Kita ambil peluang tempoh mustajab doa sewaktu hampir berbuka puasa ini dengan doa dan pengharapan yang terbaik. Paling penting mohon dosa-dosa diampunkan, dikurniakan syurga dan tidak lupa buat insan-insan tersayang, tentunya ibubapa dan semua ahli keluarga.

Sehingga ketemu lagi…

10.10am

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: