• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  August 2016
  S M T W T F S
  « Jul   Sep »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Advertisements

Rezeki

Salam Ukhuwah…

Sangat menjadi kebiasaan apabila ramai orang merujuk rezeki itu adalah wang ringgit. Juga merasa sukarnya memperoleh rezeki apabila wang ringgit sering saja tidak mencukupi. Bukan sahaja tidak cukup, tetapi terus diuji dengan pelbagai dugaan yang melibatkan keperluan kepada wang ringgit. Pernah kena macam ni…? Saya memang banyak kali…

Saat kita kesempitan, datang pula kawan yang mahu meminjam duit, ada pula yang memohon derma, anak-anak minta belikan sesuatu keperluan, kita sendiri berkeinginankan sesuatu, ohh…datangnya pula bertimpa-timpa dalam satu masa…memang rasa sesak nafas. Bajet memang sudah lintang-pukang. Mahu menyimpan jauh sekali. Berhutang? Ini sudah diperingkat bahaya.

Tarik nafas sekejap, mungkin kita perlu semak semula apa yang tak kena sebenarnya.

Mungkin yang tak kenanya adalah hubungan kita dengan Allah, pemberi rezeki yang sebenar-benarnya. Dialah yang Maha Berkuasa – mahu menambah, mengurang, mahupun menarik rezeki dalam sekelip mata sahaja.

Kita renung seketika…

Rezeki ini bukan hanya pada wang ringgit, bukan hanya pada kehidupan yang mewah, bukan hanya pada kecantikan paras rupa, tetapi pada semua yang menenangkan kehidupan kita. Pasangan hidup yang baik, anak yang tidak membawa masalah, tubuh badan yang sihat, itu semua adalah rezeki.

Tiada kayu pengukur yang tepat untuk mengukur banyak mahupun sedikit rezeki yang dikurniakan Allah. Lebih sukar lagi untuk mengukur sejauh mana keberkatan rezeki yang kita peroleh selama ini. Apa yang perlu kita sentiasa sedar, sentiasalah bersyukur dengan setiap nikmat Allah yang kita peroleh pada setiap hari, lebih dari itu ‘merasa cukup’ dengan apa yang ada.

Sehingga ketemu lagi…

12.09pm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: