• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  August 2016
  S M T W T F S
  « Jul   Sep »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Advertisements

Bonda

Salam Ukhuwah…

Kenyataan daripada Naib Pengerusi PAN Kelantan, Che Ibrahim Mohamed, yang menyentuh peribadi bonda saya agak menyentak perasaan saya sebagai anak.

Bonda saya, Datin Bentara Setia Tuan Sabariah Tuan Ishak, merupakan seorang wanita yang terdidik peribadinya dengan akhlak yang baik. Beliau seorang ibu yang sangat berlemah lembut bicaranya, tinggi budi pekertinya, terpuji tindakannya, dan tentu sekali disayangi sepenuh jiwa oleh arwah ayahanda saya, jua kami 10 beradik. Tentunya bondalah yang merupakan rusuk kiri terbaik buat arwah ayahanda semasa hayatnya dalam apa jua selok belok kehidupan, samada berumahtangga, berkeluarga, dan tentunya berpolitik yang menjadi darah daging membara dalam kehidupan kami anak-beranak.

Bonda saya tidak sama sekali seperti dikata, – ‘tak pernah terlibat dengan Muslimat Pas’ – entah dari kacamata mana penulis melihat, sedangkan sejak dari kecil sering saja saya ditinggalkan di rumah semata-mata untuk bonda keluar berjuang bersama Muslimat Pas ke serata pelosok negeri, bukan sekadar di petempatan biasa malah sehingga nun jauh ke pedalaman.

Beginilah wahai penulis, janganlah melakukan sesuatu perkara hanya kerana nafsu untuk dilihat hebat di mata orang lain. Lakukan lebih banyak perkara kebaikan untuk lebih mendapat keredhaan Allah.

Sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan, adalah lebih baik jika mendapat info yang sebenar, jangan sekadar menulis kerana nafsu. Jangan sesekali memberi tanggapan yang salah kepada individu yang kita tidak kenal, jauh sekali pernah berjuang bersamanya. Tindakan mengeluarkan kenyataan sebegitu adalah membawa maksud untuk dibaca kepada umum, secara langsung untuk membuatkan orang lain percaya bahawa kenyataan tersebut adalah benar.

Tindakan sebegini amatlah salah. Jangan sekadar mahu kelihatan hebat di mata umum, tetapi hasilnya hanya sia-sia pada pandangan Allah.

11.25am

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: