• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  August 2016
  S M T W T F S
  « Jul   Sep »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Advertisements

Bersyukur

Salam Ukhuwah…

Bersyukur itu maknanya berterima kasih. Kebiasaan kita gunakan perkataan bersyukur ini kepada setiap nikmat pemberian Allah yang tidak terhitung nilai dan ganjarannya. Kalau tidak tahu untuk bersyukur maknanya kita sudah kufur, langsung boleh merosakkan tahap keimanan kita kepada Allah. Iman yang rosak boleh menyebabkan seseorang manusia itu berada dalam kesesatan. Seringkalinya manusia yang tidak bersyukur ini adalah manusia yang lupa kepada kekuasaan Allah.

Kita ini sering saja lupa untuk bersyukur, adakalanya tidak tahupun keperluan untuk berterima kasih kepada Allah diatas segala nikmat kurniaannya. Kita tahu untuk berdoa dan meminta itu ini dengan Allah, tetapi kerana banyaknya kita meminta-minta sehinggakan ada masanya terlalu mudah Allah memakbulkan, maka kita terlupa untuk berterima kasih. Lebih lalai jika kita memikirkan bahawa kebolehan sesuatu nikmat itu adalah kerana usaha sendiri.

Apa jua nikmat yang Allah kurniakan kepada kita, ia sebenarnya ujian. Jika kita tahu memanfaatkan setiap kurniaan Allah, Alhamdulillah…insyaAllah sebahagian ujian ini telah kita lulus. Makin kita bersyukur insyaAllah rezeki makin bertambah. Semoga nikmat yang diperoleh ini juga mampu meningkatkan lagi tahap ketaatan kita kepada Allah.

Bersyukur bukan sekadar apabila tiba-tiba kita mendapat kurniaan Allah yang besar dan hebat, masih bernyawa pada hari inipun seharusnya kita sangat bersyukur. Tubuh badan yang sihat tanpa sedikitpun rasa sakit-sakit, itu juga nikmat Allah yang tidak terhitung. Dapat menggunakan semua pancaindera dengan sempurna, itu suatu kurniaan yang sangat hebat. Sesungguhnya nikmat Allah itu tidak terhitung, padanlah jika Allah mahu kita mengabdikan seluruh kehidupan ini kepadaNya.

Sehingga ketemu lagi…

4.03pm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: