• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  September 2016
  S M T W T F S
  « Aug   Oct »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • Advertisements

Ujian

Salam Ukhuwah…

Ujian Allah ini datang dalam pelbagai bentuk. Setiap hamba Allah akan merasa keperitan musibah yang menimpa keatasnya. Sehebat mana manusia itu dia tidak akan mampu untuk mengelak daripada ditimpa ujian daripada Allah.

Masing-masing punya ujian hidup yang tersendiri. InsyaAllah disebalik semua ujian Allah itu iman kita akan menjadi bertambah matang.

Usah persoalkan kenapa kita diuji begini begitu, tetapi hadirkan jiwa untuk lebih dekat kepada Allah, mudah-mudahan kita mampu menjadi hambaNya yang lebih baik dikemudian hari.

Redhalah dalam menghadapi ujian Allah, hati kita akan menjadi lebih tenang. Cuba fikirkan musibah yang kita sedang alami ini hanya ujian kecil sahaja, dan renungkan kepada orang sekeliling yang mungkin ujiannya lebih hebat. Percayalah bahawa ujian yang Allah berikan itu adalah semampu iman yang kita ada. Inilah juga tanda kasih sayang Allah buat hambaNya. Tidak sesekali membebani hambaNya dengan apa yang kita tidak mampu.

Yakinkan juga bahawa semakin besar ujian Allah itu maka semakin besar jugalah rahmat dan kasih sayangNya kepada kita. Hadapilah setiap ujian Allah dengan berlapang dada, InsyaAllah pahala dan redha Allah akan menyusul.

Bersabarlah ketika menghadapi apa jua ujian daripada Allah. Hikmah bersabar itu akan datang pada kemudian hari yang tidak kita sangka-sangka. Hanya perlu yakin bahawa Allah itu Maha Mendengar segala rintihan daripada setiap hambaNya. Mohonlah segala-galanya, dari sekecil-kecil rasa sehinggalah sehabis air mata, insyaAllah ada noktahnya nanti untuk setiap ujian yang melanda.

Setiap ujian Allah juga adalah penghapus dosa. Adakalanya perlu juga kita bersyukur dengan ujian yang melanda, kerana ujian inilah yang mampu membersihkan kita dari dosa-dosa yang menimbun. Positifkan fikiran bahawa Allah mahu melihat kita dalam keadaan yang bersih dan sentiasa dekat kepadaNya.

Akhirnya, berusaha, berdoa dan bertawakallah kepada Allah disaat kita gundah dilanda musibah. Hanya Allah tempat kita memohon dan Dialah yang Maha Memakbulkan.

Sehingga ketemu lagi…

10.59am

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: