• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  October 2016
  S M T W T F S
  « Sep   Nov »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Advertisements

Dosa

Salam Ukhuwah…

 
Kita manusia sering sangat melakukan dosa, dan sentiasa berada dalam keadaan berdosa. Tidak kira dimanapun status kita berada, sukar untuk kita mengelak dari melakukan salah dan silap. Adakalanya sangat suka mengikut hawa nafsu yang mengarah kepada sesuatu yang tidak baik. Ada waktunya suka menipu, dan disandarkan pula kepada tipu sunat! Ada ke tipu sunat dalam Islam?

 
Ok, jawabnya ada. Tipu yang bagaimana? Helah yang biasanya digunakan untuk mendamaikan mereka yang sedang bergaduh dan seumpamanya. Itu sahaja.

 
Jangan membiasakan diri melakukan kesalahan kerana kelak kesalahan yang acapkali itu boleh mengundang dosa. Acapkali pula dosa itu dibuat seperti bahan mainan sahaja. Bagaimana pula dengan dosa yang lebih besar seperti tidak solat, tidak berpuasa dibulan Ramadhan, minum arak, berzina, rasuah, dan banyak lagi dosa besar yang seolah-olah menjadi perkara biasa didalam masyarakat kita hari ini. Itu masih belum diambil kira dosa mendedahkan aurat, pergaulan bebas antara lelaki dengan perempuan yang bukan mahram, kelucahan melampau, dan sangat banyak dosa-dosa yang sedang menjajah disekeliling kita hari ini.

 
Ramai juga yang tahu mereka sedang melakukan dosa, tetapi tetap merasakan itu hanyalah perkara biasa, dan jauh sekali untuk bertaubat.

 
Taubat

 
Taubat membawa maksud kembali kepada Allah. Kita berserah diri kepada Allah dalam keadaan yang penuh penyesalan, diri sendiri merasa malu dengan dosa-dosa yang telah dilakukan selama ini, dan bersunguh-sungguh merayu-rayu semoga masih ada peluang untuk kita diampunkan olehNya, seterusnya masih diberi kesempatan untuk perbaiki kesilapan lalu.

 
Allah itu penuh dengan kasih sayang, maka bertaubatlah! Bertaubat ini tidak boleh bertangguh, wajib disegerakan, kerana mati itu dekat. Islam membuka ruang yang seluasnya untuk kita bertaubat kepada Allah swt. Jika kita sudah berhidayah untuk bertaubat, maka jauhkanlah diri dari sebarang maksiat. Kita membuat janji kepada Allah untuk taat dan patuh kepada segala suruhannya dan sesekali tidak akan lagi mengulangi dosa-dosa yang lalu, dengan harapan yang menggunung semoga segala dosa-dosa kita yang melampau diampunkan sepenuh olehNya. Hadirkan rasa penyesalan yang bersungguh-sungguh diatas segala dosa-dosa yang telah dilakukan selama ini, biarkan air mata menjadi saksi kita bertaubat. Jika perlu mengqadha ibadah wajib yang pernah ditinggalkan dahulu, maka laksanakanlah. Berkorbanlah apa jua yang disayangi demi keredhaan Allah yang satu.

 
Dosa juga bukan sahaja antara kita dengan Allah, tetapi juga antara kita dengan manusia lain. Dosa kita dengan orang lain inilah yang lebih sukar kerana kita perlu berhadapan dengannya untuk meminta maaf. Bukan sekadar permohonan maaf yang dilafazkan, tetapi jika dia berkehendakkan kita memenuhi tuntutannya maka hendaklah kita tunaikan (selagi tidak melanggar hukum syara’).

 
Sentiasalah kita beristighfar untuk menyucikan hati. Kasih sayang Allah itu sangat luas buat semua hamba-hambaNya. Kita sentiasa berpeluang untuk memohon keampunan daripada Allah apabila telah melakukan dosa.

 
Sehingga ketemu lagi…

 

 

 

6.51am

5 Muharam 1438

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: