• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  October 2016
  S M T W T F S
  « Sep   Nov »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Advertisements

Istiqamah

Salam Ukhuwah…

Istiqamah dalam maksud yang mudah adalah konsisten. Tetap teguh dengan pendiriannya dalam sesuatu perkara yang difahaminya dengan baik. Kekal berterusan dengan pendiriannya dalam apa jua keadaan.

Sebutannya mudah sahaja, tetapi untuk mengaplikasikan dalam hidup, istiqamah adalah sesuatu yang sukar.

Bukan sahaja sukar dalam sudut kita beramal dalam beragama, tetapi juga sukar dalam disiplin kehidupan kita seharian.

Kenapa sukar? Kerana kita semua punya hati yang senang saja dibolak-balikkan oleh nafsu. Seminggu ini kita mampu istiqamah untuk berdiet, minggu hadapan sudah kemaruk jalan-jalan cari makan. Seminggu ini kita istiqamah bangun seawal dinihari untuk bertahajud, tetapi minggu hadapan alangkah sukarnya untuk bangun…kerana doa yang berpanjangan belum lagi menampakkan sinarnya. Allahuakbar! Begitulah sukarnya untuk kita istiqamah dalam melakukan sesuatu perkara.

Namun, secara keseluruhannya, istiqamah sering saja digunapakai dalam amalan yang menjuruskan kepada hidup beragama. Istiqamah dalam berpegang kepada akidah Islam, patuh dan taat kepada syariat serta tidak sesekali berubah walau dalam keadaan apa sekalipun.

Istiqamah sangat dituntut dalam kehidupan beragama apabila ia merupakan satu kekuatan dalaman yang diperlukan sepanjang hayat manusia dalam beramal ibadat. Ia terletak dihati, dipancarkan melalui lisan yang sentiasa menyatakan kebenaran dan anggota tubuh badan yang mengamalkannya dengan penuh semangat demi mencapai keredhaan Allah. Matlamatnya hanya satu, untuk mencapai kecemerlangan dalam keredhaan Allah di dunia dan kesejahteraan di akhirat.

Sikap beristiqamah ini perlu dipupuk, bukannya ia hadir dengan sendiri dalam tempoh yang pendek. Paling penting, setiap kerja yang kita lakukan hendaklah bermatlamat. Matlamat yang disasarkan inilah yang akan menjadi suntikan semangat untuk kita bersungguh-sungguh dalam melakukan gerak kerja yang sepatutnya. Tidak pernah berputus asa sehinggalah matlamat dicapai, bukan hanya matlamat di dunia ini, tetapi matlamat sebenar adalah akhirat.

Sehingga ketemu lagi…

 

12.07pm

17 Muharam 1438

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: