• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  November 2016
  S M T W T F S
  « Oct    
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • Advertisements

Redha Allah

Salam Ukhuwah…

Hari ini 1 Safar 1438. Sebulan telahpun berlalu di tahun baru Hijrah. Semoga khabarnya masih baik untuk kita semua…walaupun senak rasa dada mendapat khabaran segala jenis minyak telah naik harga bermula hari ini dan kita…? mungkin naik minyak!

Hari ini saya mahu menulis santai-santai sahaja…mencuri waktu di blog sendiri dan sangat berharap semoga apa jua yang saya tulis dan kongsikan akan ada seri buat yang membaca dan mendapat redha Allah untuk kita semua.

Saya agak suka untuk menulis dan berkongsi sesuatu kepada yang sudi, tetapi kekangan masa dan adakalanya kemalasan hebat melanda menjadi aral yang sungguh besar dalam memberi peluang kepada diri untuk memenuhi minat sendiri.

Pastinya, talian hayat kita makin singkat dari hari ke hari. Sebenarnya apa kekuatan kita untuk meneruskan kehidupan di dunia ini? Hanya kerana hidup ini hanya sekali, tiada dua kalinya. Hidup yang sekali inilah peluang untuk kita mengenal Allah, bukan selepas mati.

Jika sudah mati baru mahu menyesali diri, tiada lagi jalan untuk kembali. Jangan buta mata buta hati di dunia, kelak akan sesat di akhirat. Jadikan dunia ini sebagai kebun untuk beramal ibadat, biarlah dunia kita subur dengan iman kerana inilah bekalan yang akan dibawa ke akhirat.

Kelihatannya mudah, tetapi memang bukan mudah. Dunia memang penuh cabaran, lebih-lebih lagi dunia hari ini yang sememangnya mencabar. Walau apapun ujian yang mendatang, gunakanlah tempoh hayat yang ada untuk berusaha dan bertindak kearah kesempurnaan iman zahir dan batin. Jangan sehingga membunuh diri kerana sudah tidak tahan diuji, ataupun diatas apa jua alasan sekalipun. Itu semua hasutan syaitan yang menyesatkan.

Tipu Daya

Dunia ini penuh tipu daya. Tiada satu tempatpun yang tidak dihuni syaitan. Malah, nafsu manusia ini mudah sahaja digoda dengan magnet syaitan. Ada waktunya manusia kehilangan fitrahnya sendiri seolah-olah dia pula secara terang-terangan mahu menjadi syaitan. Hari ini saya melihat beberapa potret saudara semuslim yang berimej syaitan apabila turut meraikan Halloween. Allahuakbar! Saban tahun ada saja ilmuan agama yang menyatakan bahawa amalan meraikan perayaan ini dikalangan muslim adalah secara terangan mereka telah menyimpang daripada akidah Islam.

Tiadakah mereka berpengetahuan tentang hukum ini? Al-Quran juga telah menyatakan secara jelas bahawa, jika meniru perbuatan atau amalan kaum tertentu dikhuatiri kita akan terjerumus dalam kalangan mereka. Sangat jelas disini bahawa muslim yang turut meraikan Halloween langsung tidak menepati syara’. Inilah yang dikatakan amalan cacamarba sebilangan besar muslim yang secara sedar mencampur adukkan nilai-nilai Islam dan nilai syaitan dalam kehidupan mereka.

Sangat sayang jika kita seorang muslim yang menunaikan kewajipan seperti solat, berpuasa, menunaikan haji, tetapi dalam waktu yang sama turut melakukan rasuah, menipu, sihir, seolah-olah tiada bezanya kita dengan bukan muslim. Inilah peranan syaitan yang mahu merosakkan manusia sehingga kehujung nyawa. Berdoalah kita semoga dijauhkan daripada malapetaka sebegini.

Sama-samalah kita berusaha untuk mencapai redha Allah.

Sehingga ketemu lagi…

 

8.30pm

1 Safar 1438

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: